sacrifice_to_the_moon.jpg Mesarthim vallásában – mint ahogyan azt Papnőnktől, Mia Oonótól megtudtuk – nem sok, ám annál szebb, s bennsőségesebb ünnep található. Ezeket igyekeztünk egy csokorba szedni, imigyen is megismertetve az Udvarházban lakókkal.

Lobogó Lámpák Ünnepe

Jahreahnak, a Tavaszi Évkezdetnek az első hétvégéjén megrendezésre kerülő ünnep. Kezdetként az isteni Mesarthim szobrot leemelik talapzatáról, majd legszebb ruháiban feldíszítve egy illatos balsafa szertartási bárkába helyezik, melyet külön erre a feladatra kiválasztott templomszolgák hordnak, hosszú ruhában és szandálban. A szobrot ezután körmenetben viszik végig a templomhajóban vagy gyakrabban az épület körül összegyűlt tömeg előtt. Az erre az alkalomra összeállt kórus, a szobor kíséretében egy hosszú litánia éneklésébe kezd, mely az istenség cselekedeteit meséli el. Olykor a papnők – kik hajukat erre az alkalomra hosszú lófarokba fogják össze, s végére nehezéknek mithrillbõl készült golyót függesztenek – eltáncolják az epikus dráma egyes jeleneteit. Általában ilyenkor szokás áldozati adományt felajánlani, miközben virágból font koszorút kell Mesarthim Istennő nyaka köré tekerni, hogy a kívánság beteljesüljék.

Shokharis ünnep

Ez az ünnepség a vallás eredetének idejéből származik és valójában a halottak ünneplése, melynek során az elhunytak rokonai meglátogatják szeretteik sírját, ott időznek egy darabig, elhelyezik ajándékaikat és fogadják a tisztelettévő barátokat.
A megújulás, Hodesh második hónapjában, mikor a Sárkány csillagkép fénylő tagjai felbukkannak az Égbolton, s beköszönt az ősz, az újhold napján indul meg a menet a temetőbe, amely csak a templomnál áll meg, hogy a Papnők megáldják a szertartáshoz használatos fáklyákat, illatos füstölő rudakat és szelencéket, melyek általában mirhát tartalmaznak. Ezután szokás a családtagoknak a Szentélybe visszatérni, és kérni a Papnőket, hogy a 42 ismert Szent Könyv segedelmével, a 78 lépcsőn végiglépkedve, s szembe nézve a Titkos Tudással, jövendőt mondjanak az elkövetkezendő esztendőre.

Tíz nap ünnepe

Ez akkor veszi kezdetét, mikor a Mesarthim hitén nevelkedett fiú- vagy leánygyermek betölti 16. életévét s ezáltal a szertartás által válik hivatalosan is nagykorúvá. Az első napon a Papnők testét illatos olajokkal kenik be, rituális fürdőt vesz, majd megkapja Mesarthim tiszta fehér leplét, melyet ez alatt a tíz nap alatt viselnie kell, jelezvén ezzel, hogy most ő az, aki Befogadtatik. A második, harmadik és a negyedik napon a Szentélyben készül fel az ifjú a Titkos Szoba Könyve, más néven a Tabula Smaragdina csak a Beavatottak legnagyobbjai által ismert szövegeiből, hogy majdan az ötödik napon, családtagjainak, s a meghívott vendégeknek bizonyíthassa rátermettségét, s felolvasson az erre az alkalomra előhozott Szent Szövegekből.
Ha ez sikerrel jár, akkor a hatodik és a hetedik napon a Szentély Ura előkészíti majd elkészíti a beavatás jelképéül szolgáló tetoválást – mialatt a Papnők Mesarthim Fehér Tüzében mirhát és jázmin illatú füstölőt égetnek – mely leányok esetében az Istennő csillagának kicsinyített formáját adja ki, fiúknál pediglen az Örökké Jelenlévő Szemét, ezzel is szimbolizálva, hogy Mesarthim mindent lát, előtte semmi titokban nem maradhat.
Az utolsó három nap a család és a barátok körében tellik, lakomákkal és vidám tánccal, – itt még a legszegényebbek is igyekeznek kitenni magukért, s a lehető legemlékezetesebbé tenni ezeket a napokat – előadásokkal, melyek betetőzéseképpen a tizedik nap estéjén a Szentélyben a Papnők átnyújtják azt a megáldott vörös jáspis névgyűrűt, mely jelképezi ezentúl az ifjú hölgy vagy úr hovatartozását.